dimecres, 16 de març del 2016

Perquè Catalunya?

Catalunya té una història mil·lenària i una llengua pròpia, el català. La cultura catalana, viva i en permanent evolució, és la principal icona de la identitat dels catalans i impregna la manera de viure i el fet diferencial català.

El nostre país té un llegat històric i artístic que abasta el passat iber, grec i romà, passant per l’art romànic fins a arribar a les noves arquitectures, sense oblidar el Modernisme, del qual Antoni Gaudí és, sens dubte, l’arquitecte més conegut i un dels motius per a molts per descobrir Catalunya.

Catalunya també és una de les destinacions gastronòmiques de referència del món, amb cuiners tan reconeguts com Ferran Adrià i Carme Ruscalleda. La gastronomia catalana combina tradició, creativitat i innovació. El resultat és una cuina rica i plena de matisos: des de restaurants de tres estrelles Michelin fins a establiments tradicionals on es pot assaborir l’imprescindible pa amb tomàquet, sense oblidar els col·lectius de cuina catalans. Un bon motiu per viatjar per Catalunya.

Les festes populars, com la Patum de Berga, declarada Patrimoni de la Humanitat, reafirmen la identitat pròpia de Catalunya i són la mostra de la seva vitalitat cultural. Al nostre país existeix també una tradició consolidada de grans celebracions cíviques com l’Onze de Setembre, Sant Jordi i les diades castelleres.

Catalunya és un país mediterrani amb una gran diversitat geogràfica. Des del cap de Creus, al nord, fins al delta de l’Ebre, al sud, hi ha més de 300 platges i 46 ports esportius amb una rica oferta de lleure. Aquesta varietat és un dels motius pels quals molta gent decideix viatjar a Catalunya.

L’interior combina plana i muntanya. Els Pirineus tenen cims de prop de 3.000 metres, valls, parcs naturals i zones protegides, i a l’hivern esdevenen un territori privilegiat per a la pràctica de l’esquí. Descobrir Catalunya també vol dir conèixer la plana, on el paisatge industrial de la Catalunya Central es combina amb el paisatge agrícola dels camps de conreu i les masies tradicionals de les terres de Lleida.

 A Catalunya, la tradició és innovar. Des dels inicis de la seva història, és un país industrialment actiu i emprenedor i, de sempre, la cultura de l’esforç ha estat un tret distintiu dels catalans. Aquest fet, unit a la qualitat de les seves infraestructures i serveis propis d’un país capdavanter, i a una llarga i experimentada tradició turística, converteixen el nostre país en una destinació perfecta per a les trobades professionals. Cada dia són més els que decideixen viatjar a Catalunya per fer negocis.

En definitiva, les diferents manifestacions identitàries i culturals, la riquesa de la gastronomia, la diversitat del paisatge, la qualitat de les infraestructures i l’esperit emprenedor alhora que acollidor de la seva gent converteixen Catalunya en un país únic, i fan del fet de descobrir Catalunya una aventura inoblidable. Descobreix Catalunya.




Una mica d'història

Catalunya (Cataluña en castellà, Catalonha en occità) és un país europeu de la Mediterrània occidental constituït com a comunitat autònoma d'Espanya. És situat a la costa nord-est de la península Ibèrica limitant al nord amb Andorra i França, a l'oest amb Aragó, al sud amb el País Valencià i a l'est amb el mar Mediterrani. Catalunya és la part més extensa del territori històric i cultural del Principat de Catalunya i de tot el conjunt de terres de parla catalana o els Països Catalans. La comunitat autònoma de Catalunya, amb un estimat de 7.546.522 d'habitants del 2013, és la segona comunitat autònoma més poblada d'Espanya, i agrupa el 51,55% de la població total de les comunitats on el català és llengua pròpia.
El territori del que actualment coneixem com Catalunya va ser una possessió de l'imperi Romà que va passar a mans dels gots i els alans el segle V. Amb el temps, els comtes francs van convertir Catalunya en un domini independent i es van confederar el 1137 amb la Corona d'Aragó, acabant la conquesta dels territoris musulmans de Catalunya el 1154. La Corona d'Aragó es va unir a la Corona de Castella el 1476 i va conservar les seves institucions autònomes de govern fins a l'acabament de la Guerra de Successió Espanyola el 1714, uns anys després del seu desmembrament per la cessió al Regne de França del comtat del Rosselló i part del de la Cerdanya. El 1978, va recuperar autonomia i es va constituir com a comunitat autònoma del Regne d'Espanya.
El Parlament de Catalunya, recollint el sentiment i la voluntat de la ciutadania de Catalunya, ha definit Catalunya com a nació d'una manera àmpliament majoritària en el Preàmbul de l'Estatut d'autonomia. Tanmateix, la Constitució espanyola, en l'article segon, reconeix la realitat nacional de Catalunya com a nacionalitat.
En l'actualitat, Catalunya és una de les comunitats més riques i pròsperes d'Espanya. La capital és Barcelona i té un total de 947 municipis. Dos terços de la població viuen a la regió metropolitana de Barcelona.

Llocs per visitar Catalunya


El Temple Expiatori de la Sagrada Família, basílica coneguda habitualment com la Sagrada Família, és un dels exemples més coneguts del modernisme català i que ha esdevingut tot un símbol de Barcelona. Obra inacabada de l'arquitecte català Antoni Gaudí, és al barri de la Sagrada Família, a Barcelona.


El Museu Nacional d'Art de Catalunya, també conegut per les seves siglesMNAC, és un museu d'art situat a Barcelona que agrupa totes les arts amb la missió de conservar i exhibir la col·lecció d'art català més important del món, mostrant-lo en la seva totalitat, des del romànic fins a l'actualitat.El seu actual director és Josep Serra.

                                http://www.iorr.org/tour05/jpg/20070712_i10.jpg



 El Gran Teatre del Liceu, popularment conegut simplement com el Liceu, és un teatre d'òpera situat a la Rambla de Barcelona. Es va inaugurar el 4 d'abril de 1847, tot i que la seva història comença el 1837. Va ser, pel seu aforament, el teatre d'òpera més gran d'Europa durant els seus primers cent anys.



El Park Güell és un gran jardí amb elements arquitectònics situat a la part alta de Barcelona, al vessant del turó del Carmel que mira al mar. Va ser dissenyat per l'arquitecte Antoni Gaudí, màxim exponent del modernisme català, construït entre els anys 1900 i 1914 i inaugurat com a parc públic el 1926. Té una extensió de 17,18 hectàrees, això fa que sigui una de les obres arquitectòniques més grans del sud d'Europa. El 1984 la UNESCO va declarar el Park Güell Patrimoni de la Humanitat.


Catalunya en Miniatura és un parc temàtic situat a Torrelles de Llobregat (Baix Llobregat). Va ser inaugurat l'any 1983 i és un dels parcs en miniatura més grans del món i el més extens dels 14 complexos de reproduccions en miniatura existents a Europa. Compta amb 147 maquetes d'edificis de Catalunya i de totes les obres rellevants d'Antoni Gaudí.

                                http://espirituviajero.com/wp-content/uploads/2012/07/Foto-23.jpg

La Generalitat de Catalunya és el sistema institucional en què s'organitza políticament l'autogovern de Catalunya. Té el seu origen en les diputacions permanents creades per governar l'administració entre reunions de les Corts als diferents territoris de la Corona d'Aragó i que donaren lloc a la Diputació del General del Principat de Catalunya (1359), a la Diputació del General del Regne d'Aragó (1362) i a la Diputació del General del Regne de València (1412). La seva seu oficial és el Palau de la Generalitat de Catalunya a la ciutat de Barcelona.



                              

El Monument a Colom és una de les estàtues més famoses de la ciutat de Barcelona. Construïda en homenatge al descobridor Cristòfor Colom; està erigida a la plaça del Portal de la Pau, punt d'unió entre el sud de la Rambla i el Passeig de Colom, davant del port de Barcelona, a l'antiga Porta de la Pau. A l'interior de la columna hi ha un ascensor que permet de pujar fins a la semiesfera situada sota els peus de l'estàtua, des d'on es pot atalaiar la ciutat.

                                         http://blog.all-ways.be/wp-content/uploads/2012/09/sized_P9128798.jpg

El parc de la Ciutadella és un parc públic situat al districte de Ciutat Vella, de Barcelona, al triangle comprès entre l'Estació de França, l'Arc de Triomf i la Vila Olímpica, entre el passeig de Pujades, el passeig de Picasso i el carrer de Wellington. Disposa de deu accessos i té una extensió de 17,42 hectàrees.

                             http://poloniabarcelona.pl/wp-content/uploads/2012/08/parc-de-la-ciutadella.jpg

PortAventura European Destination Resort és un complex turístic format per un parc temàtic (PortAventura Park), un parc aquàtic (Costa Caribe Aquatic Park), 4 hotels tematitzats i un centre de convencions. Es troba al Tarragonès, entre Salou i Vila-seca. El parc va ser inaugurat l'1 de maig del 1995. Va ser el primer parc temàtic de l'Estat Espanyol i actualment és un dels que presenta certs beneficis. PortAventura ara mateix rep uns 4 milions de visitants a l'any.
Està dividit en 6 grans zones temàtiques: Mediterrània, Polinèsia, Xina, Mèxic, Far West i SésamoAventura.

La Font màgica de Montjuïc, o simplement anomenada Font de Montjuïc o Fonts Màgiques, es troba a l'Avinguda de la Reina Maria Cristina, al costat del Poble Espanyol a Montjuïc (Barcelona). És l'element principal d'un conjunt de jocs de llum i aigua que es desenvolupa en tot l'eix des del Palau Nacional fins a la Plaça d'Espanya, que inclou cascades i estanys i, a la part baixa, fileres a banda i banda de l'avinguda, sortidors il·luminats.

Destinacions


Barcelona és una ciutat i metròpoli a la costa mediterrània de la península Ibèrica. És la capital per antonomàsia de Catalunya, essent-ho tant de la comunitat autònoma com de la província de Barcelona i de la comarca del Barcelonès, i la segona ciutat en població i pes econòmic de la península Ibèrica.
















Salou és una vila i municipi de la comarca del Tarragonès, creat arran d'una sentència del Tribunal Suprem, del 30 d'octubre de 1989, que va concedir la independència administrativa de Vila-seca.
Al llarg del segle XX, Salou va convertir-se en un important centre turístic, condició que consolida actualment, en part, mercès al parc temàtic de Port Aventura, ubicat als afores de la població.











Lloret de Mar és una ciutat catalana de la comarca de la Selva, dins de la Selva Marítima que és al sud de la Costa Brava. Judicialment, forma part de Blanes i la seva demarcació electoral és Santa Coloma de Farners.[2] Pionera en el turisme europeu dels anys 50, Lloret s'ha convertit en una de les destinacions turístiques més importants. Punt de trobada de cultures i tradicions, manté la seva identitat cultural, i tradicions que resten immutables al pas del temps, a les quals n'ha incorporat de més actuals, com a ciutat cosmopolita i capdavantera que és.
















 




Blanes és una vila i municipi de la comarca de la Selva, cap de la batllia (partit judicial) de Blanes. La vila dóna entrada a la Costa Brava.



















Pals és una vila i municipi de la comarca del Baix Empordà. Limita amb els municipis de Torroella de Montgrí, Fontanilles, Palau-sator, Torrent, Regencós i Begur. El nom de la vila prové del llatí "palus", que vol dir aiguamoll i es refereix a les zones humides properes.












Vielha e Mijaran (nom català tradicional: Viella i Mitjaran; fins al 1984 Vielha-Mitg-Aran) és la capital de la comarca de la Vall d'Aran i cap del partit judicial de Viella, a la província de Lleida (Catalunya); correspon als terçons de Marcatosa i Castièro.
El municipi, que ocupa la part central de la comarca i n'és el segon més extens, es va constituir el 1970 amb la fusió dels termes d'Arròs e Vila, Betlan, Escunhau, Gausac, Viella i Vilac. El cap del municipi és a Viella (en aranès Vielha). Comprèn set entitats municipals descentralitzades: Arròs e Vila, Aubèrt e Betlan, Betren, Casau, Escunhau e Casarilh, Gausac i Vilac.
És un centre turístic de primer ordre, gràcies a l'entorn natural de tota la Vall d'Aran i a la seva situació de proximitat a les estacions d'esquí.


















La vall de Núria és una vall pirinenca al terme municipal de Queralbs, a la comarca del Ripollès, a les Comarques Gironines. A una altitud de 1.964 metres sobre el nivell del mar, envoltada per cims de gairebé tres mil metres, on hi neixen multitud de fonts i torrents. Per raó de la seva situació geogràfica i el clima, presenta una flora i una fauna característiques de la muntanya medioeuropea i de l'alta muntanya alpina. A més, hi viuen espècies vegetals i animals endèmiques dels Pirineus. Aquesta vall és accessible mitjançant el tren cremallera o bé a peu, seguint algun dels camins de muntanya que arriben fins a Núria. Aquí es va redactar l'any 1931 l'estatut d'autonomia conegut com a «Estatut de Núria».
A la vall hi ha un llac artificial, el Santuari de la Mare de Déu de Núria que alberga la talla romànica. L'església actual es va inaugurar l'any 1911. Poc després es va afegir l'hotel i es va iniciar la construcció del Via Crucis, obra que no s'acabaria fins a 1963.










Girona és una ciutat i un municipi del nord-est de Catalunya, capital de la comarca del Gironès i de la província de Girona. Pertany a l'àmbit de les Comarques Gironines.
El municipi comptava amb 97.227 habitants al 2014.
El seu Casc Històric o Barri Vell és un dels més evocadors d'Europa, comptant amb elements monumentals únics al continent. Es troba delimitat per l'anomenat Passeig de la Muralla, el camí de ronda de les antigues muralles carolíngies (s. IX) i de la baixa edat mitjana (s. XIV i XV). Entre els seus monuments destaquen el Call (antic barri jueu, dels més ben conservats d'Espanya); com també les famoses i colorides Cases de l'Onyar, i a dalt de tot hi ha la Catedral, d'una grandíssima nau única, que és la més ampla del món en estil gòtic.[2]




Gastronomia


La cuina catalana ha aportat tot un seguit de plats típics del país amb guisats de peix com els suquets o la sarsuela, l'escudella (una espècie de bullit) i la calçotada. És típic de Catalunya el Pa amb tomàquet, que acompanya a molts plats de carn o embotits, i amb el qual s'elaboren els entrepans. Les salses com l'allioli i el romesco són les salses més característiques de la cuina catalana. És destacable la riquesa d'embotits, especialment el fuet de Vic. Les butifarres de diverses composicions. Quant a la rebosteria, són famoses la crema catalana, els panellets, que s'elaboren especialment al novembre, etc.
 

Crema Catalana

Catalunya també es distingeix per la seva gran tradició vinícola. Les zones del Penedès, Alella, Priorat i el Segre són grans productores d'una gran varietat de vins. El més conegut i exportat és el cava del Penedès, la producció del qual lideren empreses familiars com Freixenet i Codorníu.

http://www.elalmanaque.com/turismo/bodegas/acevin/Ruta%20del%20Vino%20del%20Penedes.%20Caves%20Pere%20Ventura.jpg

Celler

Cal anotar que Catalunya ofereix una gran varietat de restaurants amb cuina de totes les regions espanyoles, així com de cuina internacional. Malgrat que Barcelona és la ciutat amb major quantitat i varietat de restaurants, els més prestigiosos, i distingits amb més estrelles Michelín l'any 2012 són el "Sant Pau" de Carme Ruscalleda que es troba a Sant Pol de Mar i El Celler de Can Roca a Girona, entre altres.




 "Sant Pau" de Carme Ruscalleda

Parlant del tomàquet, la seva acceptació arreu dels Països Catalans, sense que en cap lloc se'n prescindisca, indica un alt nivell d'interrelació culinària al Mediterrani de la baixa Edat Mitjana, i això que el tomàquet era rebutjat pels rics i estimat més pels pobres. Així és que el tomàquet, tot i ser posterior a la reconquesta i repoblació de les Illes i el País Valencià, arriba a ser essencial en la cuina mediterrània i en especial en la cuina de tots els Països Catalans

http://cdn-ak.f.st-hatena.com/images/fotolife/c/cocochanman/20100825/20100825104700.jpg

Pa amb tomàque